Drömmar
Alla har vi väl drömmar!
Drömmar om att få det där jobbet som verkar perfekt för en, att vinna storvinsten på lotto, bilda familj, starta upp något eget, få bo i en drömvilla, leva utan smärta och värk!
Allas drömmar är olika och kräver olika ifrån oss. Mina drömmar formar den personen som jag vill vara och vill bli!
Ibland är det viktigt att bryta ett mönster, kanske t.o.m. ändra rutiner fastän man har gjort samma sak i 10-20 år. Mår jag bättre om jag ändrar mina rutiner, har jag vandrat i en ond cirkel under alla dessa år?
Drömmar när vi sover
Något som står oss väldigt nära är våra drömmar när vi sover.
Ouppklarade situationer bearbetas och kanske t.o.m. reds upp. Kanske vaknar man där en morgon och tänker, men det är ju så här jag ska göra, det är så här jag vill leva. Sen finns rädslan där, när man upplever den återkommande madrömmen, men den återkommer för att den vill säga dig något.
TIPS!
Barn som har mardrömmar kan få tipset att rita eller skriva sitt eget slut på mardrömmen. Då flödar fantasin och kreativiteten och man kan få kontroll över sin dröm, stärka sitt jag. Jag tycker att det är väldigt spännande och intressant med drömmar och har prövat på att skriva en drömdagbok!
DRÖMDAGBOK
För att kunna skriva en drömdagbok behöver man ha papper och penna brevid sin säng och så fort man kommer ihåg sin dröm skriver man ner den i boken. Det kan ta ett par dagar att komma ihåg sina drömmar. Jag drömmar aldrig säger många, men se till att tänka; mina drömmar är viktiga och ha ett stort tålamod, så kommer drömmarna att uppenbara sig.
FAKTA
När du sover passerar du vanligen 5 sömncykler. Varje sömncykel är ca 1/2 - 2 timmar lång och innehåller 5 olika sömnstadier: sömnstadierna 1, 2, 3, 4 och Rem. Efter varje sömncykel vaknar du oftast kort. Du får mest djupsömn i sömnstadierna 3 och 4 i början av natten, och mer drömsömn av Rem-stadierna på morgonen.
Det är under Rem-sömnen du drömmer som mest, det är därför Rem-sömn även heter drömsömn. Rem-sömnen infaller nära vakenheten, och det är därför du ibland kan minnas dina drömmar, särskilt på morgonen. Rem står för Rapid Eye Movement.
Rem-sömen kan variera med åldern. En bebis har ca 80 % Rem-sömn. Medan en vuxen människa har ca 20 - 25 % av sömnen.
Behovet av hur många timmars sömn man behöver varje dygn varierar med åldern, men är även individuellt. Här nedan kommer ungefärliga siffror på vårt behov av sömn:
- 0-1 år: 14-16 timmar
- 1-3 år: 12-14 timmar
- 3-9 år: 9-12 timmar
- 9-14 år: 9-10 timmar
- 14-18 år: 8-9 timmar
- 18-30 år: 8 timmar
- 30-60 år: 7-8 timmar
- 60-70 år: 6,5-7 timmar
- > 70 år: 6-6,5 timmar
Hämtat från http://www.halsosidorna.se/Somn.htm